Hari ini saya kongsikan satu resepi dari Kelantan macam mana nak buat asam gumpal a.k.a ase gumpe..kihkih... Biasa banyak dijual pada bulan Ramadhan di kelantan dan terengganu..
Bahan-bahan:
4 cawan sagu
8 cawan air panas
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang
1 helai daun pandan
2 sudu kecil halba
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya untuk masak inti kacang
daun pisang
Cara-cara penyediaan:
- Masakkan kacang hijau bersama air dan juga gula sehingga empuk dan pecah. Kacau kacang hijau tersebut sehingga kering dan matikan api serta biarkan sehingga sejuk.
- Bulat-bulatkan kan inti sebesar biji guli dan ketepikan sebentar
- Rendamkan pula sagu bersama air panas yang mendidih dan tunggu sehingga sejuk.
- Kemudian kepalkan sagu tersebut dan masukkan inti kacang hijau tadi di dalamnya
- Letakkan dalam bekas kukusan yang di alas dengan foil atau daun pisang. Kukuskan sagu yang dibulatkan tadi sehingga masak kira-kira 15 hingga 20 minit.
- Untuk kuah pula, masakkan santan bersama halia, halba, bawang merah dan daun pandan sehingga mendidih.
Masukkan sagu dan masakkan sebentar kira-kira 2 minit. Sejukkan dan siap untuk dihidangkan
Comments
Post a Comment