RESEPI ASAM GUMPAL KELANTAN

Kuih asam Gumpal kelantan

Hari ini saya kongsikan satu resepi dari Kelantan macam mana nak buat asam gumpal a.k.a ase gumpe..kihkih... Biasa banyak dijual pada bulan Ramadhan di kelantan dan terengganu..

Bahan-bahan:

4 cawan sagu
8 cawan air panas
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang 
1 helai daun pandan
2 sudu kecil halba
1 cawan kacang hijau 
1 cawan gula 
air secukupnya untuk masak inti kacang
daun pisang

Cara-cara penyediaan:

  • Masakkan kacang hijau bersama air  dan juga gula sehingga empuk dan pecah. Kacau kacang hijau tersebut sehingga kering dan matikan api serta biarkan sehingga sejuk. 
  • Bulat-bulatkan kan inti sebesar biji guli dan ketepikan sebentar
  • Rendamkan pula sagu bersama air panas yang mendidih dan tunggu sehingga sejuk.
  • Kemudian kepalkan sagu tersebut dan masukkan inti kacang hijau tadi di dalamnya
  • Letakkan dalam bekas kukusan yang di alas dengan foil atau daun pisang. Kukuskan sagu yang dibulatkan tadi sehingga masak kira-kira 15 hingga 20 minit.
  • Untuk kuah pula, masakkan santan bersama halia, halba, bawang merah dan daun pandan sehingga mendidih.
Masukkan sagu dan masakkan sebentar kira-kira 2 minit. Sejukkan dan siap untuk dihidangkan

Comments