Bingka Ubi - Memang lazat dimakan pada waktu petang. Resepi ini semakin hari semakin dilupakan. Inisiatif untuk membukukan resepi tradisional ini adalah untuk tatapan dan panduan kepada anak-anak muda yang ingin mempelajari resepi tradsional melayu.
Untuk membuat Bingka Ubi Bahan-Bahan yang diperlukan adalah :
- 4 cawan ubi kayu kuning yg telah diparut/sagat
- 3/4 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- sedikit garam
- sagu dari ubi kayu
Cara-cara penyediaan
- Ubi kayu hendaklah dibuang kulit dan dibersihkan.
- Kemudian sagat ubi kayu dengan sagat kelapa untuk dapatkan hasil yang baik.
- Setelah selesai menyagat ubi, perahkan dengan menggunakan kain bersih untuk mengeluarkan airnya.
- Air perahan tadi jangan terus dibuang. Biarkan seketika antara 20 minit di dalam mangkuk ataupun besen.
- setelah itu tuang air perahan tadi perlahan-lahan dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
- Kemudian campurkan ubi kayu, sagu,gula,garam dan santan.gaulkan sehingga sebati.
- Tuangkan adunan didalam acuan yang telah disapu dgn minyak kelapa ataupun butter.
- Bakar Bingka tadi dalam oven pada suhu 175C selama setengah jam atau sehingga masak. Suhu bergantung kepada oven anda
Comments
Post a Comment