RESEPI BINGKA UBI LAZAT



Bingka Ubi - Memang lazat dimakan pada waktu petang. Resepi ini semakin hari semakin dilupakan. Inisiatif untuk membukukan resepi tradisional ini adalah untuk tatapan dan panduan kepada anak-anak muda yang ingin mempelajari resepi tradsional melayu. 

Resepi Bingka Ubi

Untuk membuat Bingka Ubi Bahan-Bahan yang diperlukan adalah :

  • 4 cawan ubi kayu kuning yg telah diparut/sagat 
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 2 cawan santan pekat
  • sedikit garam
  • sagu dari ubi kayu

Cara-cara penyediaan
  1. Ubi kayu hendaklah dibuang kulit dan dibersihkan.
  2. Kemudian sagat ubi kayu dengan sagat kelapa untuk dapatkan hasil yang baik. 
  3. Setelah selesai menyagat ubi, perahkan dengan menggunakan kain bersih untuk mengeluarkan airnya.
  4. Air perahan tadi jangan terus dibuang. Biarkan seketika antara 20 minit di dalam mangkuk ataupun besen.
  5. setelah itu tuang air perahan tadi perlahan-lahan dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
  6. Kemudian campurkan ubi kayu, sagu,gula,garam dan santan.gaulkan  sehingga sebati.
  7. Tuangkan adunan didalam acuan yang telah disapu dgn minyak kelapa ataupun butter.
  8. Bakar Bingka tadi dalam oven pada suhu 175C selama setengah jam atau sehingga masak. Suhu bergantung kepada oven anda

Comments