Resepi Kuih Peneram Tradisional Melaka Tahan Lama: Cara Menyimpan dan Menikmati Kuih Lezat Ini Selama Berminggu-minggu"
Bahan-bahan:
500g tepung pulut
400ml air pandan
200g gula merah
200g gula melaka
200g kacang tanah, sangrai dan haluskan
200g kacang hijau, sangrai dan haluskan
2 sudu besar santan pekat
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
minyak untuk menumis
Cara membuat:
Campurkan tepung pulut, air pandan, gula merah, gula melaka, kacang tanah dan hijau, santan pekat, telur, garam dan baking powder dalam satu bekas. Kacau rata dan diamkan selama 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuali dan tuangkan adunan kuih peneram ke dalam acuan yang telah diolesi minyak.
Masak di atas api sederhana sehingga kuih peneram keemasan dan terendam dalam minyak.
Keluarkan kuih peneram dari kuali dan toskan.
Bila sudah sejuk, simpan dalam peti ais. Kuih peneram boleh disimpan selama seminggu.
Nota: Anda boleh menambah atau mengurangkan kuantiti gula atau santan mengikut citarasa. Kuih peneram juga boleh dimakan panas-panas atau sejuk sebagai snack pada bila-bila masa.
Comments
Post a Comment